Erakkokuoriainen
(Osmoderma eremita)

Erakkokuoriainen on yksi kookkaimmista Suomessa esiintyvistä kuoriaisista. Se on 4 cm pitkä, tumma, nahanhajuinen kovakuoriainen, joka elää lehtipuiden onkaloissa. Erakkokuoriaisen toukat syövät lahoavaa puuainesta. Toukkakehitys kestää 3-4 vuotta ja puussa voi olla samanaikaisesti useita toukkaikäluokkia. Aikuiset kuoriaiset kiipeilevät onkaloiden seinämillä, toisinaan myös rungoilla onkaloiden ulkopuolella, mutta lentävät ilmeisesti vain harvoin.

Isäntäpuunaan erakkokuoriainen käyttää lähinnä valoisilla paikoilla kasvavia lehmuksia ja tammia. Landvikin (1999, 2000) tekemässä selvityksessä erakkokuoriaista löytyi yli kolmesta sadasta puunrungosta. Erakkokuoriainen puuttuukin kokonaan vain Ruissalon karummasta länsipäästä.

Erakkokuoriainen elää Suomessa levinneisyytensä äärirajoilla eikä sitä tämänhetkisten tietojen mukaan tavata Suomessa muualla kuin Ruissalossa. Erakkokuoriainen on luokiteltu äärimmäisen uhanalaiseksi ja se on luonnonsuojelulain nojalla rauhoitettu eliölaji. Uhanalaisuutensa vuoksi lajia koskee Euroopan Unionin luontodirektiivin mukainen suojelu, jonka mukaan erakkokuoriaisen elinympäristöjen hävittäminen ja heikentäminen on kielletty.

 
Erakkokuoriainen. Kuva: ympto, Valta M.

 Takaisin Selkärangattomat -sivulle
 Takaisin Natura 2000 -sivulle

Lähteet:
Ilmonen J., T. Ryttäri & A. Alanen (2001) Luontodirektiivin kasvit ja selkärangattomat eläimet. Suomen ympäristö 510.
Landvik, M. (1999) Erakkokuoriaisen (Osmoderma eremita) levinneisyys Turun Ruissalossa 1998.
Landvik, M. (2000) Erakkokuoriaisen (Osmoderma eremita) suojelusuunnitelma.