Tervetuloa Ruissaloon!

Nämä sivut tarjoavat tietoa Turun edustalla sijaitsevan Ruissalon saaren historiasta ja nykytilasta, niin luonnosta kuin ihmisen toiminnasta saarella kautta vuosisatojen. Lisäksi tutkimus-linkin alta löytyvä lähdeluettelo sekä lukuisat linkit muille Ruissalotietoa sisältäville sivuille auttavat lisätiedon lähteille. Sivusto on jaettu eri aihepiireihin, joihin voit tutustua sivun yläreunan valikon kautta.

Ruissalo on sekä luonnoltaan että kulttuurihistorialtaan arvokas ja monipuolinen alue Suomessa. Ruissaloa luonnehtii vanhojen peltojen, puutarhojen, 1800-luvulla rakennettujen huviloiden, tammimetsien ja monimuotoisen luonnon rikas kulttuuriperintö.

Tuhannet ihmiset nauttivat Ruissalon luonnosta vuosittain. Saari on suosittu virkistysalue, joka samalla antaa suojaa runsaalle kasvi- ja eläinlajistolle.

Tietoa, näyttelyitä, opaspalveluita ja luontokoulutusta löytyy Ruissalon luontokeskus Tammenterhosta (Rantapromenadi 22).


Myös Ruissalon karttapalvelu tarjoaa tietoa etsivälle.

Muista myös Ruissalon hoito- ja käyttösuunnitelma, joka tarjoaa hyödyllistä tietoa Ruissalon saaren tulevista ja nykyisistä hoitotoimenpiteistä.

Ajankohtaista tietoa Ruissalon luonnosta on saatavilla luontokeskuksen ylläpitämästä luontokalenterista.

Internetissä tietoa Ruissalosta tarjoaa myös Ruissaloyhdistys.  Poimintoja Ruissalosta
  Ruissalon tammimetsien hoitotyöt talvella 2008-2009
  Pienpetoseurannan tuloksia vuosilta 2005-2007
  Ruissalo osana Eurosite -verkostoa
  Luonnonsuojelualueet ja rauhoitusmääräykset


 
Rantapromenadi. Kuva: E. Punju

"Ruissalo on saari, puoli peninkulmaa Turusta, missä kaikki, mikä luonnossa on ihanaa ja lumoavaa, näyttää kohdanneen yhdessä pisteessä. Suuret ja mahtavat tammilehdot herättävät synkän ja juhlallisen tunnelman. Näyttää siltä, ikäänkuin luonto olisi huvitellut luonnostelemalla suunnitelmia useihin englantilaisiin puutarhoihin, joita hän ei ole nähnyt hyväksi saattaa loppuun. Jos joku joka rakastaa kaikkea kaunista matkustelee etsimässä maalauksellisia paikkakuntia isänmaassani ja haluaa kunnioittaa käynnillään myös Suomea, ei hänen pidä unohtaa tätä paikkaa."

Runoilija Michael Choraeus Åbo Tidningar -lehdessä 12.8.1799