Ylämaankarja (Highland Cattle) maisemanhoitajana

Skotlannin ylämailta lähtöisin oleva ylämaankarja on rauhallinen, kiltti ja tehokas laiduntaja. Paksun turkin ansiosta pienet yöpakkasetkaan eivät sitä haittaa. Ylämaankarja on myös tunnettu erinomaisesta ruoan käyttökyvystään. Ne poimivat jopa veden alta ravinnoksi kelpaavaa kasvillisuutta. Suurista sarvista on apua mm. korkealla sijaitsevien puiden lehtien nauttimiseen ja karkean rehun käyttäjänä ylämaankarja on ylittämätön. - KAIKEN TARVITSEMANSA RUUAN ELÄIMET SAAVAT LAITUMELTA - OLE YSTÄVÄLLINEN ÄLÄ RUOKI ELÄIMIÄ!

Ruissalon laitumilla maisemanhoitotyötä tekevät naudat ovat joko nuorkarjaa tai emolehmiä. Miten sitten tunnistaa, mitä paikalla on? Nuorkarja on yksinomaan hiehoja (=poikimattomia lehmiä) tai sonneja, ja ikäjakauma on vuodesta kahteen. Eläimet eivät ole vielä saavuttaneet sukukypsyyttä, ja niiden kesä kuluu rantojen raivauksen ohella kasvamiseen.

Emolehmillä on seuranaan vasikkansa, joita emot ruokkivat n. 7-9 kuukauden ikään asti. Samalla laitumella on myös sonni, jonka tehtävänä on varmistaa seuraavan kevään vasikkatuotanto. Lisäksi laitumelta voi löytyä ensikertalaisia eli kolmen vuoden ikäisiä hiehoja. Sarvista voi päätellä eläimen ikää - yli 10-vuotiailla lehmillä sarvet voivat saavuttaa vaikuttavat mittasuhteet.

Highland Cattle on ulkokasvatuksessa ympäri vuoden, ja talvilaitumelle paluu tapahtuu loppusyksyllä ruuan käydessä vähiin. Säiden viilentyessä se alkaa kasvattaa paksumpaa karvaa. Vastaavasti kevään lämmön seurauksena karvaa irtoaa suuria määriä, ja tämä riemastuttaa esim. pesän rakennuspuuhissa olevia lintuja, jotka hyötyvät myös Highlandien ympärillä pyörivistä hyönteisistä.

Loistavat emo-ominaisuudet, erinomainen ravinnon käyttökyky, lempeä luonne ja säävaihteluihin sopeutunut eläimen rakenne - siinä keskeisiä syitä, miksi ylämaankarjaa kannattaa Suomen oloissa kasvattaa.

Ylämaan karja laiduntaa Ruissalossa Honkapirtin ranta-alueilla.

Lisätiedot ja yhteydenotot eläimiin liittyen:

Pauliina ja Jari Ukkonen
Ukkonen Highland Cattle
puh. 050-5369300
S-posti: uhc@dnainternet.net
www.ukkonenhighlandcattle.blogspot.com

Kaupungin yhteyshenkilö:

Timo Sirkiä
Maatilatarkastaja
Kiinteistölaitos
puh. (02) 2624143, 050 5589143
S-posti: timo.sirkia@turku.fi

  Ylämäänkarja soveltuu erinomaisesti maisemanhoitotöihin suomalaisissa olosuhteissa.

Kuva: Kiinteistölaitos, Sirkiä T.


Kuva: Kiinteistölaitos, Sirkiä T.


Kuva: Kiinteistölaitos, Sirkiä T.


Kuva: ympto, Salminen, P.

 Takaisin karttaan
 Aloitussivulle