Uimahuoneet

Kylpylätoiminta oli saanut 1800-luvun puolessa välissä suuren suosion Turussa, jossa oli jo aiemmin toiminut Kupittaan kylpylä. Näihin aikoihin huviloiden yhteyteen merenrannalle rakentiin myös pienempiä uimahuoneita.

Ensimmäiset tiedot Ruissalon uimahuoneista koskevat Kumlinin aistikkaaseen tyyliin pystytettyä uimahuontta nykyisen Kansanpuiston paikkeilla (FAT 16.11.1850). Gylichin Berghemissä on oletettavasti ollut jo 1850-luvulla uimahuone, mutta vanhin Ruissalon uimahuoneen piirustus on kuitenkin vasta vuodelta 1865, jolloin Turun insinööritoimisto piirsi oikeuspormestari Julius Grönholmille huvilan ja palstan muut tarpeelliset rakennukset.

Uimahuoneet yleistyivät 1880-luvulla, jolloin rakennettiin useita uusia huviloita merenrannalle. Myöhemmin 1900-luvullakin rakennettiin uimahuoneita. Soiri-Snellmanin (1985) mukaan Emil Koskinen, joka rakensi 1900-luvun alussa Ruissaloon useita uimahuoneita, on kertonut vuosisadan alun uimahuoneisiin rakennetun aina kylpyamme ja veden lämmittämistä varten pata. Uima-allas sen sijaan oli mereen upotettu lautasumppu, joka nostettiin talveksi ylös.

Uimahuone, joka rakennettiin samaan aikaan huvilan kanssa edusti samaa rakennustyyliä. Uimahuoneet yritettiin aina tehdä mahdollisimman koristeellisiksi ja sieviksi.

Aino Marsion vuonna 1922 Villa Nordforsiin laatiman uimahuoneen piirustuksista on voitu päätellä, että rannalla sijaitsevalla uimahuoneella tarkoitetaan ilmeisesti vain pukuhuonetta, sillä pieneen rakennukseen ei ollut merkitty sisätiloja. Näin ollen uimahuone on ilmeisesti jo 1920-luvulla menettänyt alkuperäisen funktionsa. Aiemminhan niiden ideana oli uiminen rajatussa altaassa, vaatteiden riisuminen ja peseytyminen tapahtui sisätiloissa.

Alkuperäisen kaltaisia uimahuoneita ei Ruissalon rannoilla ole enää yhtään. Sen sijaan uimahuoneiden jäännöksiä, taidokkaita koristeellisia lähinnä uimakopeiksi luokiteltavia rakennuksia on muutamilla rannoilla.

 
Solhemin uimahuone vuonna 1957. Kuva: Turun maakuntamuseo


Kansanpuiston uimala vuonna 1956. Kuva: Turun maakuntamuseo.

 Huviloita -sivulle

Lähteet:
Helena Soiri-Snellman (1985) Ruissalon huvilat, Runsala villor.
Helena Soiri-Snellman (1995) Huvilaelämää 1800-luvulla - Sommarliv på 1800-talet.